Teamtraining tijdens corona: waarom het kan en waarom het moet (oké… zou moeten).

Een prospect mailt mij: “Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we besloten onze teamtraining voorlopig uit te stellen”. Ik heb er begrip voor. Want tuurlijk, bij een teamtraining denken de meeste mensen aan plaatjes zoals deze. Lekker hutje-mutje bij elkaar op een inspirerende locatie. En dat kan nu natuurlijk niet meer. Toch? Bovendien, een teamtraining is een luxeproduct. Iets dat je doet als alles goed gaat met je team, als cadeautje, voor de leuk. Toch? In deze blog bespreek ik waarom een teamtraining tijdens corona juist een goed idee is, en hoe je dat dan kunt doen.

Teamtrainingen tijdens corona: Hoe zit het?

Mag je eigenlijk wel een teamtraining houden tijdens de covid-19 pandemie? Of zijn hier regels voor vanuit de overheid?  Het antwoord is: Teamtrainingen mogen gewoon. Niet alleen online, maar zelfs ook live.

Optie 1: Online teamtraining tijdens corona

Een online teamtraining kan dezelfde diepgang en verbinding creëren als een live training, mits er persoonlijke aandacht is voor iedere deelnemer. Belangrijk hierbij is dat de techniek goed (mee)werkt. Iedere deelnemer moet beschikken over video en audio en zelf ook zichtbaar en hoorbaar zijn. Een uitdaging kan zijn om deelnemers betrokken te krijgen in de training, zodat ze actief meedoen. Zelf zorg ik daarom bijvoorbeeld dat deelnemers voor de training klaar zitten met hun (eventueel van tevoren opgestuurde) materialen, zodat iedereen een individuele bijdrage kan leveren aan de training.

Teamtraining tijdens corona

Live teamtraining tijdens corona

Live teamtrainingen tijdens corona hebben wat meer voeten in de aarde, maar het is zeker niet onmogelijk. In de laatste persconferentie van 28 september zijn de regels en maatregelen weer aangescherpt. Thuiswerken is weer de norm, en voorlopig zal dat zo blijven. Wat echter interessant is, binnen de uitzonderingen op een nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40) zijn naast onderwijsinstellingen ook trainingsinstellingen opgenomen.

Natuurlijk moeten zowel de trainer als de deelnemers wel bereid zijn zich aan de coronamaatregelen te houden. Zelf borg ik dat in mijn teamtrainingen door gebruik te maken van het Nobtra “veilig trainen protocol”.

Het protocol veilig trainen bevat 6 onderdelen waar op wordt gelet gedurende de trainining:

  1. Afstand houden – 1,5 meter
  2. Hygiëne
  3. Locatie
  4. Werkvormen
  5. Gedrag tijdens de training
  6. Communicatie

In de werkvormen die ik gebruik tijdens mijn training heb ik dit allemaal opgenomen. Zodat de veiligheid van deelnemers niet in het geding komt, maar er toch een leuke training kan worden gegeven.

Waarom een teamtraining tijdens corona?

Veel organisaties zeggen nu: “Een teamtraining? Dat doen we straks wel weer als de storm is gaan liggen”. Ik vind dat zelf niet zo slim… En ik zal je uitleggen waarom;

Stel je voor dat je je met een zeilboot in een echte storm bevindt. Je hebt dan iemand nodig aan het roer, maar ook mensen die het zeil in orde houden en de stormfok hijsen. Spullen moeten in haast naar binnen worden gebracht of vastgezet. Misschien moet er zelfs gehoosd worden. Hoe dan ook, in je eentje wordt ga je dat niet redden! Ideaal gezien weet ieder lid van je zeilteam exact wat hij moet doen in die storm-situatie.

Corona is als een storm in je team. Jullie kenden elkaar, vertrouwden elkaar. Maar dat was misschien wel “op stille zee”. Nu is de situatie heel anders dan dat jullie ooit als team hebben meegemaakt. En dan kun je twee dingen doen:

  1. Overboord springen om te zorgen dat JIJ het in ieder geval overleeft…
  2. Zorgen dat je met elkaar de zeilboot overeind houdt.

In een nieuwe situatie moet je dus nieuwe afspraken gaan maken. Taken misschien herindelen. Maar zeker zorgen voor onderlinge steun, verantwoordelijkheidsgevoel en verbinding in je team!

En hoe kan dat beter dan tijdens een teamtraining? En dan vooral eentje waarin medewerkers meer wederzijds begrip krijgen voor elkaars waarden, manier van werken of manier van communiceren (zoals, je raadt het al… tijdens de trainingen van Peacock your Talent).

Waarom een teamtraining van Peacock Your Talent tijdens Corona?

Mijn trainingen zorgen voor blije teams die soepel samenwerken. Als een machine, maar wel een hele vrolijke, menselijke machine. En dat die trainingen nu anders moeten dan normaal, is voor mij alleen maar een uitdaging geweest om de trainingen (nog) leuker te maken. Virtueel interactief, en live veilig.

Een training van Peacock Your Talent zal je dan ook niet snel vergeten, maar je teamleden ook niet. Zo houden jullie het samen levend en zorgt de training voor meer verbinding, energie en motivatie tijdens corona.

Dus waar je ook voor kiest; Kies voor een teamtraining. Juist tijdens corona!

Wil je hulp bij het vergroten van onderling vertrouwen en betrokkenheid? Plan dan een kennismaking met mij in en je krijgt direct 2 concrete tips om jouw team soepeler te laten samenwerken.

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…