Betrokkenheid in je team stimuleren tijdens corona met dit bijzondere buddy systeem

Betrokkenheid in een team corona

Hoe creëer je nu verbinding en onderlinge betrokkenheid je team? Het is de vraag die ik als teamontwikkelaar nu het meeste krijg. En ik geef toe, het is nu echt een stuk moeilijker dan wanneer je allemaal in dezelfde ruimte werkt. Maar mijn beste tip op dit gebied is: Werk met het Peacock Your Talent Buddysysteem. Dit is geen “normaal” 1:1 buddysysteem, maar een 1:2, waarin teamaccountability ook een grote rol speelt. Watte…?

Laat me het uitleggen…

Van werkvriend naar buddy

Samen staan we sterk. Op de werkvloer werk je, samen, dus dan is dat makkelijk. Niet alle collega’s binnen een team zijn beste vrienden, maar in ieder team zijn er “werkvrienden” te vinden. Mensen die ook niet-werk gerelateerde zaken met elkaar bespreken. Of vriendelijk discussiëren over hoe dingen binnen het team beter zouden kunnen.  Op een werkvloer ontstaan deze relaties en de bijbehorende betrokkenheid op een natuurlijke manier. Nu we allemaal vanuit huis werken niet.

Een buddy gaat daarnaast nog een stapje verder dan een “werkvriend”, omdat een buddy als er genoeg vertrouwen is, ook de kritische, prikkelende vragen kan stellen die nodig zijn om verder te komen. Hij luistert naar jou, jij luistert naar hem. Hij houdt jou een beetje in de gaten, jij hem.

Zeker tijdens deze pandemie, kan het hebben van een (of eigenlijk 2 zoals je later gaat lezen) vaste gesprekjes met je buddy per week een fijn reflectiemoment zijn. Eentje waarin je ook nog eens werkt aan betrokkenheid in je team én professionele ontwikkeling.

Hoe ziet het PYT-Buddysysteem er dan uit?

In het buddysysteem van Peacock Your Talent, verbind je als teammanager alle collega’s aan elkaar. En dan niet 1:1, maar 1:2. Iedere collega heeft dus 2 buddy’s. In een team met 6 personen ziet dat er dus als volgt uit (zie afbeelding).

Met elk van deze buddy’s, heeft hij wekelijks een gesprekje van ongeveer 15 minuten. Dit gesprekje gaat over hoe het met hem/haar gaat, én over een vooraf bepaald onderwerp, gerelateerd aan bijvoorbeeld teamdoelen, onderling vertrouwen of persoonlijke ontwikkeling. Ieder teamlid, heeft dus 2 gesprekjes per week over hetzelfde thema. Maar door de verschillende invalshoeken, persoonlijkheden en meningen, zal het toch iedere keer een ander gesprek worden.

Voorbeelden van vragen die je zou kunnen meegeven voor zo’n gesprek zijn;

  • Hoe kunnen wij onze meetings volgens jou beter laten verlopen?
  • Welke stappen moeten we volgens jou nemen om onze teamdoelen tijdens corona te kunnen blijven behalen?
  • Wat hebben we als team nu lang genoeg uitgesteld?
  • Hoe kunnen we vertrouwen binnen ons team meer stimuleren?
  • Wat heb jij nodig om bij te kunnen dragen aan ons teamdoel?

Eens per week, of eens per twee weken, organiseer je als teamleider vervolgens een meeting met het hele team waarin je de informatie “binnenhaalt”. Wat is er uit de gesprekjes gekomen? Wat viel op? Zit er een tendens in de oplossingen of juist problemen die naar boven kwamen in deze gesprekken? Moet er actie worden ondernomen?

Waarom het PYT-Buddysysteem goed is voor de betrokkenheid in je team

Waarom niet gewoon een 1 op 1 buddysysteem? Met een 1 op 1 systeem creëer je absoluut meer verbondenheid en vertrouwen, maar wel maar tussen 2 mensen. In het beste geval creëer je dan een groepje ijzersterke duo’s. Koppels binnen je team. Door er een 1:2 systeem van te maken, faciliteer je niet alleen persoonlijk contact met minimaal 2 andere collega’s, maar staat iedereen onderling ook in contact met elkaar. Je creëert een ketting van verbinding.

Door de (twee)wekelijkse terugkoppeling met het hele team, verkrijg je vervolgens als teamleider waardevolle informatie. Waar gaat het goed? Waar kan het beter? Zijn alle collega’s nog even betrokken?

Daarnaast laat je op deze manier aan je teamleden zien dat je hun input en mening waardevol vindt. Je geeft een stuk vertrouwen, en krijgt er vervolgens veel persoonlijke betrokkenheid voor terug.

Voorwaarden om dit buddysysteem te laten werken

  • Plan het moment vast in, zodat iedereen de 2 gesprekjes per week écht houdt. Je kunt de 15 minuten als een minimum instellen, zodat mensen de tijd reserveren voor dit gesprekje, maar het niet te veel tijd (hoeft) te kosten.
  • Geef spelregels mee zoals: wees eerlijk tegen elkaar, luister goed naar elkaar, je hoeft alleen te delen waar je je prettig bij voelt etc.
  • Laat merken dat de gesprekken als doel hebben het team te versterken door ook echt op afspraken terug te komen en de centrale teamterugkoppeling altijd door te laten gaan.
  • Kies de duo’s uit als teamleider of random. Juist onverwachte duo’s komen tot mooie inzichten omdat ze zaken vaak nét anders bekijken.

Een buddysysteem als dit, draagt bij aan onderling vertrouwen, vergroot het gevoel van veiligheid en betrokkenheid en zorgt voor meer intrinsieke motivatie. Al deze dingen hebben zowel bedrijven, als de mensen die er in werken in deze crisis echt hard nodig! Dus ga hier mee aan de slag!

Werken aan de betrokkenheid in jouw team: Jouw eigen buddysysteem opzetten

Dit buddysysteem is een vast onderdeel van het Teamtraject van Peacock Your Talent dat soepele samenwerking stimuleert. Wil je je eigen variant van dit buddysysteem opzetten? Plan een gratis strategiesessie in en ik geef je concrete tips!

Wil je meer van mij lezen? Volg me dan ook op Linkedin

Eerst meer weten over welke stappen je moet nemen om jouw team soepel te laten samenwerken op afstand? Koop dan voor een appel en een ei een ticket voor de masterclass Soepele samenwerking stimuleren op afstand.

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…