Stoom je team klaar voor het nieuwe jaar!

“Het was een raar jaar”. Hoe vaker je het zinnetje hoort, hoe lachwekkender het wordt. Het was inderdaad een raar jaar, maar raar is dan wel een gigantisch understatement. Hoe bizar is het om van 5 dagen in een open kantoortuin, ineens naar alleen aan je keukentafel te moeten. Van af en toe vergaderen, naar elke week beeldbellen om “toch maar contact te houden”.

Veel medewerkers hebben het afgelopen jaar moeten lijden onder eenzaamheid, gillende kinderen die van thuisonderwijs “genieten”, en steeds verder dalende energie. Veel bedrijven hebben moeten lijden aan omzetverlies, maar ook het gevoel hun medewerkers langzaam te verliezen. Aan gebrek aan energie, of misschien zelfs wel aan Corona.

Oké 2020 was dus een raar jaar. Hoe ga je dan 2021 fris en met goede hoop starten?

Ik hoop je met deze blog te inspireren om met je team een vliegende start te maken voor dit nieuwe jaar en de kansen die het met zich mee brengt!

Wat je minimaal wil doen: Scherpstellen

Die goeie voornemens kennen we allemaal wel. Net zoals we weten dat ze geen enkele zin hebben, omdat ze halverwege januari alweer zijn opgegeven. Gigantische doelen stellen met je team voor 2021, wat waarschijnlijk net zo’n onvoorspelbaar jaar wordt als 2020, raad ik je dan ook niet aan.

Wat ik je wel aanraad is scherpstellen. Scherpstellen wat de kerntaken van jouw team zijn en wat écht belangrijk is voor jullie. De overgang naar een nieuw jaar is daar een heel geschikt moment voor.

  1. Kleed de taken en teamdoelen die je misschien al had gesteld eens uit. Waar draaien ze echt om. Wat is de kern?
  2. Op welke nieuwe of andere manieren kun je die kern als team beter raken? Hou hierbij ook rekening met de veranderde omstandigheden en nieuwe communicatievormen die thuiswerken met zich meebrengt
  3. Wil je als team aan de hand van deze vragen nieuwe teamdoelen stellen, of teamdoelen aanpassen? Of misschien rollen anders verdelen?

Wat handig is: Een routekaart maken

Ik vond het een goeie zet, de routekaart van het RIVM. Discussies over de inhoud daar waag ik me niet aan. Maar wat fijn is aan een routekaart, is dat het duidelijkheid geeft. En duidelijkheid is iets wat goed werkt tegen stress. Zelfs al ben je het er niet mee eens, weten waar je aan toe bent is altijd prettig.

Een slim idee is dus om een soortgelijke routekaart voor kantoor te maken. Een plan voor wanneer er versoepelingen komen of juist verstrengde maatregelen. Wanneer “mag” je wel naar kantoor komen? Hoe vaak checken we bij elkaar hoe het gaat? Hoe houden we het leuk?

Hoe zwaarder het risiconiveau wordt, hoe meer je je verantwoordelijkheden als leidinggevende moet nemen over je teamleden. Een routekaart maakt het voorspelbaarder en eventuele teleurstellingen minder groot omdat mensen zich erop kunnen voorbereiden.

Wat slim is: Een goede toon neerzetten voor 2021

Want zeg nou zelf. Een beetje positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken toch? Bouw daarom (liefst nog in januari) even maximaal twee uur met je team in om successen van het afgelopen jaar te vieren en elkaar even uitgebreid te waarderen. Is ook goed voor je onderlinge betrokkenheid en om er een beetje energie in te pompen. Vind je het lastig hier een vorm voor te bedenken?

Je mag mijn werkvorm “Waarderingsfeestje” hiervoor gebruiken.

Tot slot

Er komt een moment dat alles weer normaal wordt. Maar laat zet je team en haar ontwikkeling in de tussentijd niet op pauze. Veel kan nog wel. Focus daarop, zorg dat je als groep goed blijft communiceren en echt samen blijft werken aan gestelde doelen. Dat stukje verbinding hebben we nu heel hard nodig.

Als je hier hulp bij nodigt hebt, help ik je natuurlijk heel graag. Boek een strategiesessie en we kletsen verder, of schrijf je in voor de volgende masterclass ”Soepel Samenwerken op afstand” via de knop materclass in het hoofdmenu.
Tijdens de strategiesessie krijg je in ieder geval direct 2 concrete tips op maat om jouw team soepeler te laten samenwerken.

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…