De do’s en don’ts van het sollicitatiegesprek volgens een Young Professional

Sollicitatiegesprek Young Professional

Als Young Professional heb ik (gelukkig) niet zoveel hoeven solliciteren in mijn carrière. Maar die paar keer dat ik heb gesolliciteerd waren wel heel interessant. Ik heb er erg veel van geleerd, vooral over wat ik wel en niet prettig vond aan de sollicitatiegesprekken. En als ik in verschillende artikelen lees hoe moeilijk het schijnt te zijn Young Professionals te “binden en te boeien”, dan denk ik dat er op dit terrein nog best wel wat te halen valt. Daarom aan de hand van 3 voorbeelden mijn persoonlijke (niet wetenschappelijke, maar wel eerlijke) do’s en don’ts voor een sollicitatiegesprek met een Young Professional. Zodat je die Young Professionals vanaf het eerste gesprek kunt binden!

Gesprek 1: vaag

Functie: Commercieel medewerker – Branche: Schoonmaakbedrijf

De interviewer die het gesprek moest afnemen, deed me een beetje denken aan een personage uit “The Big Bang Theory”. Hij zal zeker een heleboel talenten hebben gehad, maar het voeren van een sollicitatiegesprek stond denk ik niet bovenaan dat lijstje. Hij vertelde weinig over de organisatie en de functie, en vroeg behalve naar mijn opleiding en ervaring ook weinig aan mij. Er vielen zelfs ongemakkelijke stiltes. Aangezien ik solliciteerde op een commerciële functie die nog niet bestond, begon ik voorzichtig mijn ideeën over de functie te vertellen. Maar hierop reageerde hij direct afwijzend dat er ook nog andere kandidaten waren. De boodschap was duidelijk; wij waren geen match!

Don’t: Als je een Young Professional op gesprek hebt en je creëert geen kaders, zal hij/zij met wilde, out of the box ideeën komen. Soms kan je daar op termijn wel wat mee, maar wees in het sollicitatiegesprek niet vaag over de functieverwachtingen!

Do: Wees in plaats daarvan duidelijk over wat je van de Young Professional verwacht. Wij hebben juist behoefte aan die kaders! Als je zelf goed weet wat er nodig is in de functie, help je ons en jezelf door meteen de verwachtingen duidelijk te maken! Zo weten we waar we voor (gaan) werken.

Gesprek 2: persoonlijk

Functie: Accountmanager – Branche: Afdrukapparatuur

Daar zat ik dan, in mijn (nette) spijkerbroek tussen de 50-jarige mannen in driedelig pak. Ik wilde heel graag voor deze multinational aan de slag, maar had ik hen met mijn weinige levenservaring wel genoeg te bieden? Gelukkig begonnen ze niet met vragen over mijn opleiding en ervaring, maar met vragen over mij als persoon in relatie tot hun organisatie. Waarom wilde ik kopieermachines verkopen? Wat voor gevoel kreeg ik bij de organisatie? Ze wilden mij leren kennen als persoon én professional. De vraag die ik nooit meer ga vergeten was: “Wat ga je over dit gesprek vertellen aan je ouders of je vriend?” Oftewel: Wat voor gevoel heb je over dit gesprek? Ik achtte mijn kansen nog steeds niet heel erg groot, omdat mijn CV niet de gevraagde hard skills vermeldde. Maar ze hebben mijn ambitie en enthousiasme ook laten meewegen, en ik heb 1,5 jaar met veel plezier mogen werken bij een dealer van deze multinational.

Don’t: Staar je niet blind op hard skills, opleiding en ervaring. We het niet voor niets Young Professionals! We zijn nog jong en zullen daarom zelden aan alle functie-eisen voldoen. Maar soft skills als flexibiliteit, leergierigheid, ambitie, zelfsturend vermogen en motivatie compenseren een hoop. Probeer ons te zien als een ruwe diamant: met een beetje slijpen, heb je iets kostbaars in handen!

Do: Stel persoonlijke vragen. Laat ons vooral nadenken over waarom wij tegenover je zitten. Worden we er blij van dit werk te doen of voor jouw organisatie/missie te werken? Welke persoonlijke kenmerken zie jij in de functie, en komen wij daarbij in de buurt?

Gesprek 3: inzicht

Functie: Projectmedewerker – Branche: Assessmentindustrie

En toen het gesprek bij TTI Success Insights, waar ik 6 jaar met plezier heb gewerkt voor ik aan de slag ging als zelfstandig ondernemer. Voor ik op gesprek kwam had ik een TriMetrix profiel (DISC, drijfveren en denkpatronen) gemaakt. Het eerste gesprek ging vooral over de functie en hoe ik van plan was die in te vullen. Maar het tweede gesprek ging over mijn gedragsstijlen en drijfveren. Mijn interviewer vroeg expliciet naar voorbeelden van hoe dit merkbaar was op de werkvloer. Deze vragen lieten me nadenken over hoe ik dingen gewend was te doen, over waarom ik ze zo deed en of dat altijd even effectief was. Als ik de baan niet had gekregen, had ik nog steeds een heleboel zelfinzicht gewonnen. Maar juist omdat ik de baan wél kreeg, kon ik dit verse zelfinzicht meteen in praktijk brengen.

Don’t: Schrijf ons niet te snel af “op papier”. Ook niet – of eigenlijk juist niet – als je selecteert op basis van assessments. De beste kandidaat heeft nu eenmaal niet altijd het beste CV. Ga het gesprek met je Young Professional aan, al is het slechts een telefoongesprek.

Do’s: Door te selecteren met behulp van (dus niet aan de hand van!) assessments, kun je je veel beter voorbereiden op het gesprek. Welke thema’s wil je aankaarten in relatie tot de functie? Zo kunnen we snel de diepte in tijdens het gesprek. Jij als interviewer weet veel beter waar je “aan begint” en wij hoeven niet on the job uit te vogelen waar onze kwaliteiten en valkuilen liggen. Of waarom we dit werk graag willen doen.

Samengevat:

Wees open en duidelijk over je verwachtingen, en kijk naar de Young Professional die je voor je hebt in plaats van het CV, dan zullen we veel eerder geboeid en gebonden worden aan jou en je organisatie!

___

Zelf eens sparren over hoe je omgaat met deze ingewikkelde generatie? Dat mag altijd! Neem contact op, of laat hieronder je reactie achter!

___

Deze blog is eerder verschenen op https://ttisuccessinsights.nl/

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…