Ben jij werkgelukkig? Hoe iedereen werkgelukkig kan worden!

Ben jij werkgelukkig?
Ben jij werkgelukkig? Hoe weet je eigenlijk of je werkgelukkig bent? Hoe weet je überhaupt of je gelukkig bent? Over een ding zijn de meeste mensen het eens: Geluk zit vanbinnen. Maar zit werkgeluk dan ook vanbinnen? Werk heeft toch niet zoveel te maken met hoe jij je vanbinnen voelt? Werk is meer iets dat zich in de buitenwereld afspeelt. Toch?

Wat is werkgeluk?

Iedereen wordt (werk)gelukkig van andere dingen. Volgens de resultaten van de Nederlandse Geluk en Werk index uit 2015, zijn de volgende 5 factoren cruciaal voor werkgeluk:

  1. De kans krijgen te doen waar je goed in bent

Oftewel: Zit je met jouw hele pallet van persoonlijke kenmerken wel op de juiste plek?

  1. Voldoende uitdaging hebben in je werk
  2. Het gevoel hebben zinvol werk te doen

Deze 2 punten zijn erg verbonden aan persoonlijke waarden. Als iemand tegen zijn principes, of tegen zijn drijfveren in werkt, zal hij nooit het gevoel hebben zinvol werk te doen. En uitdagende taken zijn juist leuk omdat je dan een beroep moet doen op je intrinsieke motivatie (drijfveren).

  1. Het onderhouden van goede onderlinge relaties
  2. Eerlijk behandeld worden

Deze punten hebben te maken met onderlinge communicatie. Jij hebt natuurlijk alleen invloed op je eigen communicatiestijl en sociale vaardigheden. Maar door inzicht in je eigen gedragsstijl en die van je team te krijgen, kan je ook met deze twee punten al werken aan je werkgeluk.

Voor mij is werkgelukkig zijn: weten wie je bent, en die persoon kunnen en mogen zijn in je werk. Oftewel: Je persoonlijke waarden en de taken die je moet vervullen op professioneel gebied, zijn niet met elkaar in strijd. Je kunt je persoonlijke gedrag, drijfveren en talenten laten zien op de werkvloer, en ze worden gewaardeerd. Volgens deze zelfgeschreven definitie van werkgeluk ben ik hartstikke werkgelukkig!

Waarom dat zo is, kan ik het beste laten zien door jullie een kijkje te geven in mijn gedrags- en drijfverenprofiel.

Werkgeluk begint bij zelfkennis

Deze grafieken zeggen jou misschien (nog) niets, maar ze vertellen mij in één oogopslag heel veel, namelijk:

Ik wil graag:

1: Sociale Drijfveer: Mensen helpen

2: Ideële Drijfveer: Mijn ideaal uitdragen aan de wereld

3: Individualistische Drijfveer: Mezelf laten zien aan de wereld

Ik communiceer:

Geel: met veel woorden en enthousiasme…

Groen: … vriendelijk…

Rood: … maar toch direct…

Blauw: … en non conformistisch

Dus:

Met mijn unieke plussen en minnen word ik werkgelukkig als ik mag vertellen over iets waar ik voor sta en daar het gevoel bij heb dat ik er mensen mee help. En dat is precies wat ik doe met de trainingen die ik nu geef aan Young Professionals.

Deze trainingen zijn er op gericht Young Professionals te helpen meer zelfinzicht te krijgen, en zo sneller te groeien in hun carrière. Dit aan de hand van een workshopserie en het TTI SI Persoonlijke Stijl en Motivatie profiel.

Vanuit mijn wil om mensen te helpen (sociale drijfveer), met de overtuiging dat je pas je potentieel kunt bereiken wanneer je jezelf goed hebt leren kennen (ideële drijfveer), vind ik het heerlijk om voor een klas te staan (lees: in het middelpunt, individualistische drijfveer) en mensen hier meer over te mogen vertellen. Zo probeer ik Young Professionals op weg te helpen naar (meer) werkgeluk!

Met mijn hoge score op geel lukt het me om een groep deelnemers enthousiast te maken, zich open te stellen voor elkaar, en voor wat ik ze vertel. Met als bijkomende valkuil dat het al snel “te gezellig” wordt in de groep en dat ik te weinig rekening houd met de tijd. Vandaar dat ik graag samen train met mijn ex-collega, groen-blauwe, intellectueel gedreven Henry. Hij is een geweldige aanvulling is voor alle puntjes die ik mis in mijn profiel. Wat mij dan weer extra gelukkig maakt, omdat ik dan besef dat ik niet alles perfect hoef te kunnen om toch een mooi resultaat te kunnen neerzetten.

Aan het einde van de dag wil ik dat de deelnemers zeggen: “Wauw hier heb ik echt wat aan gehad!” Want dan heb ik ze kunnen helpen. Of: “Wat een goede workshop!”. Want dan heb ik een goede workshop gegeven. En het liefst: “Hier ga ik echt iets mee doen”. Want dan zijn ze overtuigd geraakt van ‘mijn zaak’. Als dat allemaal lukt ben ik werkgelukkig!

Hoe je werkgelukkig kan worden

Conclusie: Iedereen kan werkgelukkig worden, maar dat proces begint altijd bij zelfinzicht. Door te onderzoeken waar je blij van wordt en waar je goed in bent, en de kans te krijgen dit te laten zien in je functie, ben je op weg naar werkgeluk. En als je je persoonlijke talenten (nog niet) kan laten zien in je functie, praat daar dan over met je leidinggevende. Misschien is of komt er ruimte voor, of misschien biedt het de organisatie wel nieuwe kansen, als ze jouw potentieel beter benutten!

__

Weten waar jij werkgelukkig van zou worden? Of hoe je nog werkgelukkiger kunt worden? Misschien is het maken van een Persoonlijke Stijl en Motivatie analyse ook iets voor jou. Neem contact op voor meer informatie!

__

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…