Wie of wat is een Young Professional

Wat is een Young Professional

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Young Professionals, geliefd en gehaat, gebonden en geboeid. Of toch niet? Het lijkt zo’n magische groep op de arbeidsmarkt. Slim, energiek en grenzeloos. En ondertussen ongrijpbaar, want ze staan bekend om hun korte arbeidsduur. Maar wie of wat is de Young Professional? In dit artikel een globaal beeld van hoe men de Young Professional omschrijft.

Wat is een Young Professional?

Een Young Professional is een medewerker tussen de 20 en 35 jaar. De letterlijke betekenis van Young Professional is “Iemand die jong is en professioneel werkt”. Daarom omschrijft deze term meestal hoger opgeleide jongeren. Maar tegenwoordig wordt de term toegepast op elke jonge medewerker waarin de organisatie graag wil investeren, hoog opgeleid of (nog) niet. Het zijn jonge medewerkers die starter zijn of bezig zijn met de eerste of tweede stap in hun carrière. Die reeds werkzaam zijn in de beroepsgroep waarin ze willen doorgroeien. Vaak komen ze organisaties binnen middels traineeships of op startersfuncties.

Wist je dat: De term Young Professional eigenlijk een afgeleide is van de Yup (Young Urban Professional)? Deze term kwam op in de jaren 80 om de hoek kijken, maar omschreef een heel andere groep dan de Young Professionals waar we het hier over hebben.

De Young Professionals anno nu (2020), zijn geboren tussen 1985 en 2000 en zitten daarmee op de grens tussen twee generaties: Generatie Y (Millenials) en Generatie Z (Bewuste Generatie). En ja, tussen die twee generaties zitten al veel verschillen!

Wat zijn kenmerken van Young Professionals

Young Professionals brengen misschien niet veel ervaring mee op de werkvloer maar wel veel innovatiekracht. Ze zijn niet zo gevoelig voor hiërarchie en zien dit ook  niet als een belemmering voor het uiten van hun ideeën (dit noemt men ook wel het Fading Boundaries Syndrome). Geld en status zijn niet geheel onbelangrijk, maar zingeving, werkgeluk en voldoening zijn voor hen wel belangrijke waarden.

Kwaliteiten van Young Professionals

Young Professionals worden omschreven als medewerkers met een hoge “Drive” om goed te presteren, soms zelfs wat perfectionistisch. Ze zijn nieuwsgierig en onbevangen en willen graag leren. Ze hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en zijn intrinsiek gemotiveerd om een nuttige bijdrage te leveren aan een groter geheel. Young Professionals maken graag deel uit van een deelcultuur, waarbij veel wordt samengewerkt in een collectief.

Omdat ze werk zien als een belangrijk onderdeel van hun leven, zijn ze flexibel in waar, wanneer en hoeveel ze werken. Ze werken graag voor en met een missie. Over het algemeen worden Young Professionals beschreven als proactief en ambitieus.

Valkuilen voor Young Professionals

Natuurlijk brengen kwaliteiten ook altijd valkuilen met zich mee. Door de hoge drive (onder andere in combinatie met de vele prikkels waar we tegenwoordig mee te maken krijgen), zijn Young Professionals meer dan andere groepen, gevoelig voor burn-out. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 19,5% van de werkenden tussen de 25 en 25 regelmatig burn-out gerelateerde klachten ervaart.

Daarnaast vragen Young Professionals veel feedback aan hun omgeving. Ze hebben (nog) niet altijd het zelfbewustzijn, organisatiebewustzijn of zelfvertrouwen om volledig zelfstandig binnen de kaders van hun organisatie te kunnen opereren. Ook plannen en prioriteiten stellen wordt vaak als ontwikkelpunt aangegeven door organisaties.

Hun vrije manier van communiceren en werken wordt soms opgevat als onbeleefd of respectloos door de andere generaties binnen organisaties.

Training voor Young Professionals

Omdat de gemiddelde Young Professional hoger opgeleid is, zijn de meeste trainingen voor Young Professionals gericht op de ontwikkeling van Soft-Skills. Denk hierbij aan het creëren van meer bewustzijn over bijvoorbeeld communicatiestijl en inzicht in persoonlijke drijfveren of talenten. Ook loopbaanbegeleiding wordt vaak voor Young Professionals ingezet.

Dit soort trainingen komen vaak samen in een traineeship waarbij een Young Professional opgeleid wordt om binnen de organisatie te laten groeien een managementfunctie of specialistische functie. De bedoeling is dat de Young Professional daarna doorstroomt naar een vaste functie binnen de organisatie.

[/fusion_text][fusion_content_boxes layout=”icon-with-title” columns=”1″ link_type=”button” button_span=”” link_area=”box” link_target=”” icon_align=”left” animation_type=”fade” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”” animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” title_size=”” heading_size=”2″ title_color=”” body_color=”” backgroundcolor=”” icon=”” iconflip=”” iconrotate=”” iconspin=”no” iconcolor=”” icon_circle=”” icon_circle_radius=”” circlecolor=”” circlebordersize=”” circlebordercolor=”” outercirclebordersize=”” outercirclebordercolor=”” icon_size=”” icon_hover_type=”” hover_accent_color=”” image=”” image_id=”” image_max_width=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][fusion_content_box title=”Gratis Strategiesessie” backgroundcolor=”#c18c3f” icon=”” iconflip=”” iconrotate=”” iconspin=”” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordersize=”” circlebordercolor=”” outercirclebordersize=”” outercirclebordercolor=”” image=”” image_id=”” image_max_width=”” link=”/gratis-strategiesessie/” linktext=”Plan je gratis sessie” link_target=”” animation_type=”fade” animation_direction=”static” animation_speed=”0.5″ animation_offset=””]

Wil jij je Young Professionals helpen zichzelf te ontwikkelen op een manier die voortduurt, en die zorgt dat een Young Professional zich bindt aan jouw organisatie? Boek een gratis strategiesessie en je krijgt direct 2 concrete tips! 

[/fusion_content_box][/fusion_content_boxes][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…