10 ideeën om verbinding te houden met je team tijdens de lockdown (DEEL 2)

verbinding te houden met je team tijdens de lockdown

In de vorige blog deelden we al 5 manieren om verbonden te blijven met je team tijdens coronatijd. In deze blog voegen we daar nog 5 manieren aan toe. Er moet toch iets tussen zitten dat jij met je team kunt uitproberen?

6.    MTV Cribs

Dit is toch wel 1 van mijn favorieten. Een van de grootste valkuilen van thuiswerken is dat we “doen alsof we op kantoor zijn”. Dat is niet zo. We hebben vaak thuis niet de hardware die we op kantoor hebben. Sommigen moeten genoegen nemen met de keukentafel of een geïmproviseerd bureau. Sommigen wonen klein, anderen groot. Waarom zouden we die werkplek, en misschien wel meer van ons huis, meer van ons leven, niet met onze collega’s delen? Een deel van het gevoel van weinig verbinding, komt doordat we zo weinig van onze collega’s ZIEN. Organiseer daarom eens een “cribs” middag, waarin je je collega’s virtueel meeneemt op een tour door jouw huis (of werkplek). Laat je collega’s letterlijk zien wat het voor jou dragelijk en/of juist moeilijk maakt. Zo leer je elkaar echt op een hele nieuwe manier kennen. Alleen voor collega’s die dit leuk vinden natuurlijk!

Zegt MTV Cribs je niets? Lees hier de Wikipedia pagina of zoek even op youtube.

7.    Kennissessies

Weet jij hoeveel kennis er in jouw team te vinden is? Iedereen is ergens wel expert in. Dat kan iets zijn dat nuttig is voor het werk, maar het kan ook een hobby zijn. Ruim 1 keer in de maand eens 30 minuten in voor een kennissessie, georganiseerd door een van de teamleden. Door te leren van elkaar, leer je ook over elkaar.

Je kunt de kennissessies natuurlijk zo inhoudelijk laten zijn als je zelf wilt, en ze bijvoorbeeld ook gebruiken om nieuwe of slimmere werkmethodes aan elkaar uit te leggen. Ook kun je eens een expert van een ander team vragen of hij/zij iets wil komen vertellen over een bepaald onderwerp dat ook nuttig kan zijn voor jouw team.

8.    Gezonde Challenges

Deze zie ik al in heel veel organisaties voorbijkomen. Stel met elkaar doelen om vitaal en gezond te blijven en hou elkaar op de hoogte van de voortgang. Het leukste voorbeeld hiervan vond ik een wandel estafette waarbij een (zelfgemaakt) vlaggetje al wandelend moest worden doorgegeven aan verschillende collega’s. De route werd bijgehouden en uiteindelijk had het vlaggetje honderden kilometers afgelegd. Het stimuleerde ook dat collega’s elkaar opzochten om het vlaggetje over te geven en samen te gaan wandelen, want iedereen wandelde dus minimaal 2 keer met andere collega’s.

Let wel: Challenges worden pas leuk als er iets te winnen of te vieren valt aan het eind, of gestreden wordt tegen andere teams. Des te leuker dit te organiseren binnen de hele organisatie en andere teams uit te dagen.

Andere ideeën voor vitale challenges:

 

9. Team(mid)dag

Dat de lockdown een slechte tijd zou zijn voor team-middagen is een veel gehoorde misvatting. Juist nu wil je investeren in elkaar beter leren kennen, of elkaar meer gaan waarderen. Zoek een trainer die bewezen heeft ook tijdens corona interactieve en enerverende team(mid)dagen te organiseren. Advies is wel om nooit een hele dag online sessies te doen. Verdeel het dan liever over 2 middagen. Meer over een teamdag in coronatijd lees je in deze blog.

Peacock Your Talent heeft in 2021 meer dan 30 teams online begeleidt. Als je eens wil sparren hoe zo’n middag er uit zou kunnen zien, dan kun je hier een afspraak inplannen.

10. Zoombingo (en andere spelletjes)

Online meetings blijven voorlopig nog wel even. Dus we kunnen ze maar beter een beetje opfleuren waar mogelijk. Zo heb ik voor een klant een heuse zoombingo uitgeschreven. De resultaten zijn hilarisch, en het feit dat mensen met hun collega delen dat zij hebben geholpen de bingo-kaart te vullen ook.

Download hier zelf de zoombingo!

Je kunt ook veel doen met virtuele achtergronden, en voor elke meeting van tevoren een thema meegeven voor de Background. Zoals bijvoorbeeld favoriete vakantieland, favoriete televisieserie, favoriete dier, je droom, favoriete eten etc. Op die manier heb je altijd iets lolligs om over te praten, en even dat “praatje pot” te houden.

Belangrijk om te onthouden:

Door corona is er een cultuurverandering begonnen, of we het nu willen of niet. Dat vraagt van ons dat we ons aanpassen. Sommige dingen laten we makkelijk los, andere dingen willen we kosten wat het kost vasthouden, ook als dat niet blijkt te werken.

Het is belangrijk samen met jouw team een nieuwe manier van werken te vinden. Hiervoor is tijd, en experimentatie-ruimte nodig. Ook heeft niet iedere collega evenveel behoefte aan persoonlijk contact. Houd hier rekening mee en dring dit ook niet op. Zorg dat er genoeg mogelijkheden zijn om verbinding met elkaar te zoeken, dan zullen de mensen die daar behoefte aan hebben daar vanzelf gebruik van maken.

Werkt een idee na een tijde niet meer? Probeer dan weer iets nieuws!

Wil je advies over het creëren van een nieuwe cultuur? Neem dan contact op! 

Ontvang jouw GRATIS werkboek voor soepele samenwerking
Vul je mailadres in en druk op de "Direct Toegang"-knop
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Peacock Your Talent via MailChimp. Wees niet bang, je ontvangt hoogstens 1x in de maand een mailtje 😉 ( more information )
Ik ga netjes om met je gegevens

Misschien vind je dit ook nog leuk om te lezen…